Dieta lekkostrawna – zasady, wady i zalety

Catering dietetyczny

Dieta lekkostrawna jest przeznaczona dla każdej osoby, która nie chce czuć się po spożytym posiłku jak przysłowiowy balon. Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie powinno przyświecać wszystkim. W myśl tej zasady warto korzystać z dobrodziejstw posiłków, których organizm nie będzie musiał trawić całymi godzinami, jednak zapewniających nam uczucie sytości. Co jeść, a czego unikać na diecie lekkostrawnej? Podpowiadamy.

Dieta lekkostrawna – podstawy

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą diety lekkostrawnej są posiłki skomponowane na bazie produktów, które są łatwostrawne dla organizmu. W praktyce oznacza to (w telegraficznym skrócie) rezygnację ze smażonych potraw, ciężkich, tłustych mięs czy wzdymających warzyw typu groch oraz fasola.

Pierwszym krokiem do przejścia na dietę lekkostrawną jest zdanie sobie sprawy z tego, że musimy zmienić swój styl życia. Teraz mają liczyć się dla nas racjonalne posiłki i ich odpowiednie przygotowywanie. Warto zaprzyjaźnić się z gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem czy też pieczeniem w folii lub w naczyniu żaroodpornym. Tego typy obróbka termiczna sprzyja zachowaniu dużej ilości składników odżywczych, a poza tym dzięki niej potrawy są mniej kaloryczne aniżeli na przykład smażone na głębokim tłuszczu. Kolejna kwestia, to częstotliwość jedzenia oraz jego regularność. Przyjęło się, że powinno się spożywać 5 posiłków dziennie w mniejszych porcjach co mniej więcej 3-4 godziny. Do tego obowiązkowo należy dodać picie wody – przynajmniej 2 litry dziennie.

Jeśli sami nie możemy pozwolić sobie na tego typu przygotowywanie posiłków, zawsze możemy skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Specjaliści nie tylko ułożą nam jadłospis i przygotują potrawy, ale także dowiozą je we wskazane miejsce.

Dieta lekkostrawna – produkty

W diecie lekkostrawnej nie może zabraknąć warzyw oraz owoców. Tutaj warto wspomnieć o tym, że istotne jest przy tym zdejmowanie z nich skórki oraz wydobywanie pestek. Najlepsze będą dojrzałe warzywa i owoce – miękkie i surowe. Te można jeść w całości.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku m.in. marchewki czy chrupkich jabłek. Te lepiej jeść w postaci zmiksowanej lub startej. Dlaczego? Chodzi o rozerwanie włókien błonnikowych, przez co stają się one bardziej lekkostrawne. Spożywajmy je więc w postaci koktajli, musów czy zup-kremów.

Bardzo ważne jest także to, w jaki sposób jemy. Zwracajmy uwagę na dokładne przeżuwanie pokarmów oraz pośpiech. Ten absolutnie nie jest wskazany. Unikajmy również skrajnych temperatur. Zarówno bardzo gorące, jak i zimne dania niekorzystnie wpływają na żołądek i skutecznie go podrażniają.