W 2021 roku zbiory kukurydzy okazały się rekordowe i z wynikiem 7,5 miliona ton Polska stała się trzecim największym producentem kukurydzy w całej Europie przegrywając tylko z Rumunią oraz Francją. Aby jednak zebrana kukurydza mogła być skutecznie sprzedana konieczne jest suszenie kukurydzy. Jak zrobić to szybko i sprawnie?
Gdzie można przeprowadzić suszenie kukurydzy?
Najlepszym sposobem jest oczywiście wyposażenie się we własną suszarnię. W wypadku mniejszych gospodarstw rolnych jest to jednak dość drogie i może być nieopłacalne. Dlatego warto znaleźć firmę, która oferuje suszenie kukurydzy w Sochaczewie i posiada własną suszarnię, a także prowadzi skup, czy też posiada miejsce do przechowania wysuszonej kukurydzy dla swoich klientów.
Jak szybko i sprawnie wysuszyć kukurydzę?
Przede wszystkim warto wybrać odpowiednią metodę. Najczęściej używane są dwie, czyli suszenie jednoetapowe oraz dwuetapowe. W naszym kraju znacznie częściej spotkamy się z suszeniem jednoetapowym. Jak sama nazwa wskazuje składa się tylko z jednego etapu, którym jest suszenie kukurydzy w suszarni wysokotemperaturowej. Kukurydza po zbiorach trafia do niej. Powietrze we wnętrzu nagrzewane jest do 80 stopni Celsjusza, by nie uszkodzić ziaren.
Gdy suszenie zbliża się do końca i kukurydzy niewiele brakuje do osiągnięcia pożądanej wilgotności temperaturę podwyższa się do 110 stopni Celsjusza i utrzymuje się ją do momentu, w którym wilgotność kukurydzy będzie wynosić poniżej 15%. Tak przygotowana i wysuszona kukurydza jest już gotowa do sprzedaży w skupie, czy też przechowywania w oczekiwaniu na lepsze ceny. Aby ułatwić przechowywanie kukurydzę schładza się jeszcze do 10 stopni Celsjusza.
Alternatywą jest suszenie dwuetapowe, które ma kilka zalet. Jest przede wszystkim tańsze, gdyż koszta takiego suszenia są mniejsze o około 25%. Jest także bardziej efektywne, gdyż w ten sposób mniej ziarniaków pęka, tym samym nie nadając się do sprzedaży. Różnica w suszeniu polega na tym, że wysuszona kukurydza schładzana jest do 17-20 stopni, a suszenie kończy się w schładzalniku w czym pomaga ciepło odzyskane z pierwszego etapu.
Leave a Reply