Dieta jesienna – jak wzmocnić organizm

dieta jesienna

Sezon jesienno-zimowy nie jest łaskawy dla naszego organizmu. Codziennie jesteśmy narażeni na atak różnego rodzaju wirusów i bakterii, które skutecznie mogą nas osłabić. Aby nie dać się im koniecznie trzeba zadbać o układ immunologiczny. Jego sprzymierzeńcem są witaminy i minerały, które dostarczamy wraz z pożywieniem, a ponadto odpowiednia higiena snu oraz aktywność fizyczna. Co więc powinno znaleźć się na naszych talerzach, aby nie dać się przeziębieniu i innym chorobom? Podpowiadamy.

Jesienno-zimowy jadłospis – zdrowie przede wszystkim

Zdrowa i zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi cenne witaminy i minerały, a poza tym koniecznie zdrowe tłuszcze. Bardzo ważne jest to, aby jadłospis komponować w taki sposób, żeby tworzyć mocny układ immunologiczny, który stanie się taką tarczą dla organizmu chroniącą go przed działaniem różnego rodzaju wirusów, bakterii oraz drobnoustrojów. Koniecznie więc zadbajmy o to, aby dieta była bogata w białka, i węglowodany złożone. Rolą pierwszych jest budowa struktur organizmu, które chronią go przed uszkodzeniami. Nie bez znaczenia pozostaje także ich funkcja polegająca na umożliwienie regeneracji komórek. Z kolei węglowodany złożone świetnie wpływają na dostarczanie energii, która uwalnia się w stopniowy i systematyczny sposób.

Zobacz także: https://swiat-kobiet.com.pl/jakie-warzywa-i-owoce-nalezy-jesc-jesienia-i-zima/

Dieta jesienno-zimowa – postaw na moc warzyw i owoców

Cennymi budulcami układu immunologicznego są warzywa. Wśród jesiennych, jakie powinny pojawić się na naszych talerzach wymienia się między innymi: marchew, szpinak, brokuły, czosnek, kiszone ogórki, kiszona kapusta, jarmuż czy też seler korzeniowy i korzeń pietruszki. Bardzo ważnym elementem diety powinien także stać się burak. Wśród owoców warto wymienić: śliwki, jabłka, winogrona oraz gruszki.

Dieta na jesień i zimę – moc zup

Zupy działają rozgrzewająco i odpowiednio przygotowane w znaczny sposób przyczyniają się do budowania odporności. Nie każdy z nas ma jednak czas na to, aby przygotować posiłki bogate w witaminy i minerały, albo także nie posiada umiejętności kulinarnych czy też brakuje mu pomysłów. Tutaj z pomocą przychodzi catering pudełkowy w którym można zamówić dietę dopasowaną do swoich indywidualnych predyspozycji zdrowotnych, jak i upodobań żywieniowych. Warto więc szukać diety pudełkowej, która w ofercie posiada doradztwo żywieniowe. Oprócz diety skrojonej na miarę potrzeb i jej różnych wariantów, tutejsi specjaliści do spraw odżywiania się układają menu, jak również służą poradami związanymi z doborem żywienia biorąc pod uwagę kondycję organizmu, tryb życia oraz kulinarne upodobania.