Soczewica – nie tylko dla wegan!

Soczewica – nie tylko dla wegan

Doskonale sprawdza się jako alternatywa dla mięsa, chętnie sięgają więc po nią i wegetarianie, i weganie. Jest smaczna i pożywna, a dzięki coraz bardziej pomysłowym przepisom, każdy z nas może wyczarować z niej wspaniałe dania. Dzięki soczewicy zdrowa dieta nabiera wyjątkowego charakteru, a my możemy cieszyć się smacznymi potrawami oraz lepszą formą. Co warto wiedzieć na temat soczewicy?

Soczewica i jej wartość odżywcza

Ta roślina strączkowa może nas oczarować nie tylko swym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Soczewica to rewelacyjne źródło białka, potasu, cynki i żelaza, a także bardzo ważnego dla naszego zdrowia błonnika. W soczewicy znajdziemy też sporo witamin z grupy B, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Ogromna wartość odżywcza sprawiła, że po tą roślinę strączkową chętnie sięgają jarosze oraz ci, którzy tradycyjną dietę mięsną chcą wzbogacić w prosty sposób.

Kiedy warto sięgać po soczewicę?

Soczewica kojarzona jest przede wszystkim z dietą wegańską, warto jednak podkreślić, że ze względów zdrowotnych po dania z soczewicą bardzo chętnie sięgają i te osoby, które za pomocą zdrowej diety chcą poprawić swą formę. W jaki sposób potrawy z tą rośliną strączkową mogą wpłynąć na nasze zdrowie? Wiadomo, że soczewica ma doskonały wpływ na proces trawienia, dzięki czemu potrawy sporządzone na jej podstawie zalecane są tym, którzy walczą z nadkwasotą. Soczewica, jako doskonałe źródło białka, może pomagać w rozwiązywaniu wielu problemów związanych ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu oraz glukozy. Zdrowa dieta z dodatkiem soczewicy może zatem pomóc każdemu z nas w utrzymaniu dobrej formy.

Moc atrakcji na talerzu

Dania z soczewicy są najlepszym dowodem na to, że zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Dziś bez problemu możemy sięgać po proste przepisy na dania jarskie, w których soczewica odgrywa główną rolę. Pierogi z farszem z soczewicy, sycące zupy oraz sałatki z tą rośliną strączkową – oto wybrane propozycje, z których każdy miłośnik zdrowego odżywiania się może skorzystać. Soczewica może się też świetnie sprawdzić jako składnik wegetariańskich pasztetów oraz warzywnych kotletów. Wystarczy przecież połączyć ją z takimi warzywami, jak szpinak czy brokuły, by przygotować wegańskie kotlety o wyjątkowym smaku.

Zdrowa dieta to ciekawe przepisy na smaczne i pożywne dania. Soczewica zajmuje w nich coraz ważniejsze miejsce, a rosnąca wiedza na temat jej właściwości sprawia, że wielu z nas sięga po tą roślinę strączkową coraz chętniej.

Pamiętaj, że skuteczna dieta to dieta dobrze dobrana dlatego koniecznie skorzystaj z porad profesjonalnego dietetyka np. na diet4u.pl