Oczyszczalnia do restauracji – jak wybrać najlepszą?

oczyszczalnia

Restauracje często powstają na obszarach, w których dostęp do kanalizacji nie stanowi żadnego problemu. W innych miejscach popularne jest korzystanie z oczyszczalni przy budynku zamiast z typowego szamba. Rozwiązanie ma na celu zwiększenie dbałości o środowisko. Jest wydajne i zapewnia sprawne oczyszczanie ścieków.

Oczyszczalnia do restauracji – na jaką warto postawić?

Warto wiedzieć, że istnieją przepisy regulujące kwestie związane z budową oczyszczalni i korzystaniem z niej. Okazuje się bowiem, że oczyszczalnia do restauracji nie może być stworzona wszędzie. Można z niej z powodzeniem korzystać wszędzie tam, gdzie typowa sieć kanalizacyjna jest trudniej dostępna.

Wybór oczyszczalni do restauracji musi uwzględniać podwyższone wymagania – ilość ścieków na pewno będzie dużo większa niż w przypadku zwykłego domu. Obecnie stawia się na rozwiązania przyjazne dla środowiska, więc pod uwagę trzeba wziąć biologiczne oczyszczalnie albo też podobnie bezpieczne – drenażowe.

Bio oczyszczalnie do restauracji

Gdy w miejscu funkcjonowania restauracji dostępna jest wydajna sieć kanalizacyjna, warto rozważyć po prostu ekologiczne szambo zamiast budowy oczyszczalni. W każdym innym przypadku jednak bio oczyszczalnia może być świetnym wyborem. Małe restauracje dysponujące własnym terenem mogą wypróbować oczyszczalnię drenażową.

Z uwagi na wydajność i kwestie rozmiarowe, najlepszym modelem godnym polecenia do restauracji średnich i dużych są biologiczne oczyszczalnie. Funkcjonują w oparciu o złoże biologiczne lub osad czynny. Mogą na początku być niewielkie, ale gdy wymagania wzrosną, dopuszcza się rozszerzenie funkcjonalności.

Oczyszczalnia biologiczna – dlaczego warto?

Restauracje muszą być wyposażone w biologiczne oczyszczalnie typu komercyjnego. Ma się wtedy gwarancję, że budowa nie będzie utrudniona np. na terenie o wysokim poziomie wód gruntowych. Technologia użyta w oczyszczalni jest sprawdzona i zapewnia wysoką wydajność w stopniu oczekiwanym.

Podsumowując, w restauracjach warto wykorzystać oczyszczalnie biologiczne, które są wydajne i bezpieczne dla środowiska.