Sushi – sprawdź, czemu zawdzięcza swoją popularność

sushi

Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Dlaczego jednak tak właściwie jest?

​Sushi zdrowsze niż może się to wydawać

Wielu ludzi, poszukując dobrych potraw do diety, poszukuje nowych smaków, które nie będą łączyły się z przyswajaniem niezdrowych składników, a przy okazji pozwolą na cieszenie się posiłkiem. To właśnie w tym aspekcie potrafi się ukazać jeden z największych atutów sushi, które powszechnie jest uważane za potrawę naprawdę zdrową. Co ma na to wpływ? Przede wszystkim składniki oraz sposób ich przyrządzania. Ryż, który stanowi bazę dla sushi, posiada sporą dawkę węglowodanów oraz białka przy znikomym udziale tłuszczu. Nie można również zapominać o rybach, które powszechnie uważane są za produkty konieczne w naszej diecie – głównie z uwagi na zdrowe kwasy tłuszczowe, zawartość witamin z grupy B, a także witaminy A, C, D i E, nie mówiąc już o solach mineralnych czy białku. Jest to również danie lekkostrawne, co tylko podkreśla atuty wymienione powyżej.

​Sushi – klejnot w koronie japońskiej kuchni

Dla wielu osób pierwszą rzeczą, jaka nasuwa się na myśl słysząc o Kraju Kwitnącej Wiśni, jest właśnie sushi. Nie ma w tym oczywiście cienia przypadku – ta potrawa jest prawdopodobnie najpopularniejszym przysmakiem z Japonii i w tym stwierdzeniu nie ma nawet grama przesady. Ludzie gustujący w japońskich specjałach od lat gustują w tym daniu, a osoby, które do tej pory nie miały z sushi menu styczności, próbują tej potrawy choćby z czystej ciekawości czy z polecenia swoich znajomych. Liczba restauracji proponujących sushi w przeróżnych wariantach oczywiście również ma wpływ na wzrost zainteresowania tym daniem.

​Sushi – egzotyczny smak, którego wielu poszukuje

Smak sushi to kwestia, która potrafi naprawdę mocno dzielić – jedni go kochają, inni nie znoszą i po pierwszym kontakcie z tym daniem zrażają się do niego na dobre. Połączenie surowej ryby, liści wodorostów oraz warzyw to nie jest połączenie dla każdego, jednak trzeba oddać sushi fakt, iż wiele osób taki miks smaków bardzo mocno przekonuje.